Energie voor thuis opslaan in de EV accu!
- Geplaatst op
EV rijden is te combineren met een energie opslagsysteem voor thuis.
EV autorijden is goed te combineren met het installeren van een stroomopslagsysteem voor thuis! Met behulp van een bidirectionele lader is de accu van de elektrische auto nog breder inzetbaar.
Met een energieopslagsysteem voor thuis (een ESS) wek je stroom op via de zon of eventueel windturbines. Daarna is deze energie inzetbaar voor 1) voeding van thuis-apparaten, 2) opslaan van reservestroom en/of 3) terugleveren aan het vaste stroomnet. Er is in dit systeem een koppeling tussen één of meerdere zonnepanelen en het elektriciteitsnet.
Ook bestaat een ESS tenminste uit een omvormer / acculader, een GX-apparaat en een accusysteem, voor opslag van de opgewekte stroom. Dit laatste wordt een thuisaccu genoemd. Zo'n thuisbatterij kunt u apart aanschaffen, maar het is ook een mogelijkheid om de accu van uw elektrische auto hiervoor in te zetten. Daarvoor is dan wel een bidirectionele oplader nodig.
EV accu gebruiken voor energieopslag systeem thuis
De accu van uw elektrische auto kan dus dienst doen als 'thuisaccu': voor stroomopslag voor het kunnen voeden van apparaten thuis, of (deels) terugleveren aan het net. Dat betekent uiteraard wel dat de elektrische auto thuis moet staan om er gebruik van te kunnen maken. Dit nadeel wordt wat kleiner aangezien u minder gauw thuisapparaten van stroom hoeft te voorzien als u er niet bent. Het gebruik van de EV accu als opslagaccu kan ook aanvullend zijn op het ESS systeem. Om de auto-accu onderdeel te laten zijn van zo'n intern energiesysteem is wel een bidirectionele lader nodig, ofwel een DC lader voor de auto. De Wallbox Quasar is hiervoor zeer geschikt. Let op: ook de auto moet geschikt zijn voor bidirectioneel laden. Voorbeelden hiervan op moment van schrijven zijn:
- Nissan Leaf
- Nissan E-NV200
- Mitsubishi Outlander PHEV
- Kia Soul
Bidirectionele laadtechnologie
Met de bidirectionele laadtechnologie van de DC lader Wallbox Quasar kan de auto zowel opladen als ontladen (mits de auto er geschikt voor is). Dat laatste - het kunnen ontladen - is natuurlijk relatief bijzonder en biedt ook nieuwe mogelijkheden. Zoals het kunnen gebruiken van de stroom - opgeslagen in de autobatterij - ten faveure van het energiesysteem thuis. Anders gezegd: de Quasar biedt de mogelijkheid om apparaten thuis op te laden vanuit de stroom die is opgeslagen in de EV accu. Dit draagt bij aan efficiënt gebruikmaken van energie verdeeld over de dag.
De Quasar (1-fasig en max. 7,4kW laadvermogen) heeft nóg een bijzondere eigenschap: het is de meest compacte DC oplader op de markt, licht van gewicht (iets meer dan 15 kilogram). Daarmee is deze flexibel inzetbaar, bijvoorbeeld dus als onderdeel van een ESS. Ook de combinatie met load balancing is mogelijk. Meer informatie over het gebruik en de voorwaarden rond dit product is te vinden op de productpagina van de Wallbox Quasar.
Thuis een energieopslag systeem installeren
Thuis energie opslaan en daarvoor een Energy Storage System installeren. Welke producten zijn daarvoor nodig? En hoe doe je dat, zo'n ESS installeren? Een uitgebreide uitleg is te vinden op onze pagina ESS installeren: producten, kosten en stappenplan. Hierin leggen we uit in welke situaties het installeren van een ESS voordelen biedt. Welke stappen u moet doorlopen bij het aanleggen van zo'n voedingssysteem voor thuis. Welke producten zijn daarvoor nodig - veelal van het merk Victron? Waarop letten en wat zijn globaal de kosten? En naast de benodigde producten: welk overig materiaal is nodig voor de ESS installatie? Ook behandelen we de configuratie van de systeemcomponenten, en we geven ook andere uitleg rondom instellingen en mogelijkheden.