Gebruik en aanvragen van een laadpas

Een laadpas is nodig voor het starten van het opladen van de elektrische auto bij een laadpaal. Met de laadpas beëindigt u ook het laadproces. Aan de hand hiervan wordt bijgehouden hoeveel stroom er geladen is bij de elektrische tankbeurt, zodat de betreffende energieleverancier u er een factuur voor kan sturen, meestal op maandelijkse basis.

Met de laadpas ontgrendelt u als het ware de laadpaal. Daarom wordt een laadpas ook wel laadsleutel genoemd, meestal echter betreft het een combinatie van een pas en een tag (elektronische sleutel). Om het laadpunt in gebruik te nemen, hou je de laadpas voor de scanner. De instructies op het scherm (display) spreken vervolgens voor zich.

Verschillende aanbieders
Elke pas heeft een unieke, persoonlijke code of pasnummer. Aan de hand hiervan is de laadpas gekoppeld aan de administratieve back-office. Hoeveel er wordt gefactureerd, hangt af van het tarief van de eigenaar van het laadpunt en de hoeveelheid kWh aan opgeladen stroom. Een laadpas is er voor thuis en voor op openbare laadpunten in Nederland of daarbuiten. Laadpassen zijn er van verschillende aanbieders en zijn doorgaans te gebruiken bij duizenden openbare laadstations verspreid over Europa.

Laadpas: voor bedrijven en particulieren
Aan een account kunnen overigens meerdere laadsleutels gekoppeld zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een bedrijf dat laadpassen in leengebruik heeft voor zijn medewerkers. Een laadpas aanvragen kan bij diverse partijen en is in de regel binnen een werkdag gebeurd. Zowel particulieren als organisaties kunnen een laadpas aanvragen. De laadpas zelf is doorgaans gratis.

 

Gebruik en aanvragen van een laadpas