Laadstation voor autoladen met zonnepanelen
Een elektrische auto opladen met zonnepanelen. Is dat niet het beste van twee werelden? U rijdt een EV – dus elektrisch, en daarmee schoner dan dat u als brandstof gebruikmaakt van benzine, gas of diesel. En als u zélf de stroom om de auto op te laden kunt opwekken met solar, wat wilt u dan nog méér?
Een laadstation dat de auto kan laden met energie uit zonnepanelen. Die combinatie is extra duurzaam en ook nog gunstig qua kosten. Welke laadstations zijn ervoor geschikt? Hoe werkt zo’n groen systeem voor autoladen thuis? We zetten de mogelijkheden op een rij.
Welke laadstations zijn geschikt voor laden op solar?
Het is ook goed te weten wat de voordelen en nadelen van deze combinatie zijn. Bent u initieel meer kosten kwijt? En verdient u deze terug? Zo ja, op ongeveer welke termijn? Hoe verloopt het autoladen op zonne-energie en biedt het een goed laadrendement? Welke laadstations zijn hiervoor geschikt? Zijn deze goedkoper of duurder?
Een logische vraag is ook: hoe werkt een laadstation op zonnepanelen. En zijn er zaken waarmee u bij de installatie hiervan, thuis of bij uw bedrijf, extra rekening moet houden? Maar we beginnen met de vraag: welke laadpaal op solar? De onderstaande, veelal slimme laadstations zijn geschikt voor het opladen van de auto met behulp van zonne-energie. Deze solar laadstations zijn voordelig te koop in deze webshop.
Laadstation Ratio Solar Box
Er is de Solar Box van het merk Ratio. Deze is instelbaar op maximaal autoladen vanuit uw zonnepanelen. In de zogeheten Solar-modus maakt u géén gebruik van het vaste elektriciteitsnet. Daalt de beschikbare stroom onder 6A? Dan stopt de laadbox in deze modus het opladen van het voertuig. Het laden gaat pas verder zodra er weer voldoende zonnestroom beschikbaar is. Dit garandeert het volledig opladen van de auto met solar. Met zelfopgewekte zonnestroom welteverstaan. Tegelijkertijd houdt deze modus vanzelfsprekend ook een nadeel in. Namelijk, is er onvoldoende zonnestroom, dan laadt de EV op dat moment niet op. Er is echter ook een ‘tussenmodus’. Daarbij schakelt u in dat het opladen altijd door blijft gaan: indien nodig met toevoeging van stroom uit het vaste net.
Ook de Fast-modus in de Solar Box werkt op die manier. U stelt laden in op de maximale snelheid die het laadstation en de auto ondersteunen. Daarbij kan het logischerwijs noodzakelijk zijn dat het laadstation deels overschakelt naar het vaste stroomnet.
Laadstations EO Mini Pro 2
Er is ook de Mini Pro 2 van het merk EO om thuis te kunnen EV laden met zonne-energie. Bij dit laadstation maakt u dan gebruik van de optie Solar Charging. Ook hiermee stelt u de lader in op het gebruiken van alle zelf opgewekte stroom uit de zonnepanelen voor het autoladen. Bij dit kleinste, meest compacte, 1-fasig laadstation ter wereld is eveneens een minimale stroom vereist. We raden aan om ook hier minimaal 6A in te stellen. En net als bij de Ratio Solar Box zal deze laadbox de stroom aanvullen vanuit het net, bij te weinig energie uit de zonnepanelen. Let op: bij Solar Charging met de EO Mini Pro is een 1 CT (100A) klem / stroomsensor noodzakelijk om verbruikte stroom mee te kunnen meten.
Wallbox Eco-Smart
Daarnaast is er Wallbox Eco-Smart: een functie die standaard onderdeel is van de Wallbox laadstations Pulsar Plus en Copper SB. Deze slimme functionaliteit is een andere mogelijkheid om de elektrische auto te laden met energie uit eigen zonnepanelen. Hierbij geeft de lader desgewenst prioriteit aan het benutten van deze groene energie voor allereerst de apparaten in uw huishouden. Wekken de eigen zonnepanelen echter méér stroom op, ofwel er blijft zelf opgewekte energie over? Dan zorgt Eco-Smart voor extra voordeel door deze ook te gebruiken voor het groen laden van de auto.
Via de myWallbox App zijn hiervoor twee laadstanden in te stellen: ‘Full Green’ en ‘Eco’.
Met Full Green kiest u voor 100% zonne-energie. Deze stand detecteert of er voldoende overschot aan groene stroom beschikbaar is voor de auto (meer dan 6A). Pas dan begint het EV opladen. Dit garandeert een 100% groene oplaadbeurt – mits dat op het betreffende moment dus ook kan. Deze stand is ook altijd weer uit te schakelen.
De stand Eco gebruikt voor de auto in eerste instantie zoveel mogelijk de zelf opgewekte stroom uit zonnepanelen. Is dit onvoldoende, dan combineert de Wallbox dit met energie uit het vaste net. Dit garandeert het zo snel mogelijk kunnen opladen van de auto, terwijl deze stand toch het gebruik van netstroom flink doet verminderen. Let op: Eco-Smart werkt alleen bij installatie van de Power Meter in de meterkast.
Los van de Power Meter, de zonnepanelen en de aanschaf van het laadstation Pulsar Plus of Copper SB (met Power Boost) zijn er géén bijkomende kosten voor het gebruik van Eco-Smart. De nieuwste versie van de myWallbox App is gratis te downloaden. Deze geeft toegang tot Eco-Smart én andere slimme laadfuncties zoals planning en realtime data.
Kortom, ook met Eco-Smart EV laden van Wallbox daalt de vaste energierekening. Maak óók voor de auto gebruik van gratis én schone, zelf opgewekte zonne-energie. Zo haalt u het meest uit uw zonnepanelen!
Rendement van laadstations op zonnepanelen
Loont het om een laadstation te kopen die de auto kan laden met solar? Een eerste, meer algemeen punt van aandacht is de salderingsregeling. Deze houdt in dat de stroom die u zelf opwekt, zoals met behulp van de zon, te salderen is. Dat wil zeggen, houdt u deze solar stroom over dan kunt u deze terugleveren aan het vaste elektriciteitsnet.
Extra interessant is het als het laadstation bidirectioneel laden ondersteunt, ofwel V2G laden: ‘vehicle to grid’. De autoaccu fungeert dan als het ware als een thuisbatterij.
In ruil voor het terugleveren hoeft u voor deze hoeveelheid stroom niet de standaard (hogere) verbruikskosten te betalen. Is de salderingsregeling echter niet of niet langer van kracht? Of is deze terwijl u dit leest inmiddels flink versoberd? Des te meer loont het om de thuis opgewekte zonnestroom zelf te gebruiken in plaats van terug te leveren. Die wetenschap is iets om bij de keuze voor het soort laadstation rekening mee te houden.
In dat kader komt namelijk een laadstation op zonnepanelen eerder in beeld. De zonnepanelen die u thuis al heeft of nieuw gaat aanschaffen, benut u dan bovendien voor het opladen van de auto.
Kosten van autoladen op zonne-energie
De elektrische auto thuis opladen, is uiteindelijk goedkoper dan bij een openbaar laadstation. Een laadstation combineren met zonnepanelen, is nog goedkoper. Ook hier geldt wel dat eerst het punt van break even moet worden bereikt. Er is immers de initiële aanschaf van zonnepanelen en bijbehorend materiaal, zoals een PV omvormer.
De energie wekt u vervolgens zelf op via gratis energie uit de zon! Eenmaal zonnepanelen gekocht en geplaatst, levert het extra voordeel op om zoveel mogelijk zonnestroom te genereren en benutten voor eigen gebruik. Door zonnepanelen ook te gebruiken voor het thuis EV opladen, maximaliseert u dit potentieel.
Een van de mogelijkheden is om de auto met de zonnepanelen ’s nachts op te laden, wanneer andere apparaten thuis niet of veel minder energie kosten. Daarmee bereikt u makkelijker de beschikbaarheid van de vereiste capaciteit en laadt de auto sneller op.
Terugverdientijd
De gemiddelde terugverdientijd van het kopen en aanleggen van zonnepanelen, is ongeveer zes, zeven jaar. Zeker bij stijgende energieprijzen neemt deze termijn (sterk) af. Uiteraard hangt een en ander af van de actualiteit en omgevingssituatie. Daarbij tekenen we aan dat het gebruik van een laadstation op zonnepalen de investering sneller zal doen terugverdienen! U maakt daarmee immers nog (veel) intensiever gebruik van de zelf opgewekte solar energie. Grofweg 5, 6 jaar na aanschaf en installatie gebruikt u, vanaf de jaren erop, bijna gratis stroom. Houdt bij de berekening uiteraard ook rekening met de aanschafkosten van het laadstation zelf. Een laadpaal die de functie biedt van laden op solar, is echter niet per definitie duurder dan een variant zonder die functionaliteit.
- Vind hier op de site van de Consumentenbond een rekenvoorbeeld: ‘Hoe snel zonnepanelen terugverdienen.’
- Zie ook: kosten en rendement van elektrisch rijden en laden.
- Lees verder voor de laadpalen op zonnepanelen en klik vervolgens door voor de kosten van aanschaf.
Laadstation kopen die werkt op zonnepanelen?
EVPartner.nl is de best gevonden webshop voor acculaders – in alle soorten en voor alle soorten doeleinden. Ook laadstations waaronder laadstations die werken op zonnepanelen leveren we volgens de hoogste normen. Dat wil zeggen: de beste kwaliteit, voor de beste prijs, met uitgebreide uitleg, snel en rechtstreeks geleverd uit eigen voorraad, inclusief de garantie waarop u recht heeft. Ook het installeren van laadstations op zonnepanelen nemen we professioneel uit handen. We bieden de installatie door een gecertificeerd installateur eveneens aan voor een voordelige prijs. Bel ons voor de mogelijkheden via 0251-748742.
We kunnen adviseren over de complete installatie inclusief meters en overig toebehoren.
Disclaimer
Ondanks een grote mate van zorgvuldigheid in het vervaardigen van de content op deze pagina, is EVPartner.nl niet aansprakelijk voor onverhoopte fouten, onvolledigheid of andere tekortkomingen van deze uitleg. Noch kan EVPartner.nl, zijnde wederverkoper en géén installateur, aansprakelijk worden gesteld voor enig foutief gebruik van de via ons gekochte producten en eventuele negatieve gevolgen daarvan. Lees altijd de gebruiksaanwijzing, ken de van toepassing zijnde wet- en regelgeving en win bij twijfel altijd verder informatie in. Zie ook onze disclaimer: 4.b Content en aansprakelijkheid.